Student Recreation Center, University of Idaho, Moscow, Idaho
 
Previous  /  Next
>
Student Recreation Center
University of Idaho
Moscow, Idaho
Awards
  • 2002 Award of Merit, AIA Spokane
  • 2002 Citation Award, AIA Idaho
NAC Architecture envisioned the University of Idaho's Student Recreation Center as a recreational village whose rugged, angular exterior mirrors the region's landscape. The 84,000-square-foot facility houses a central two-story atrium/lounge; cafe; two multi-court basketball/volleyball gymnasiums; a multipurpose activity court (MAC); a suspended indoor jogging track; multipurpose/aerobics rooms; and a climbing area with a 55-foot free-form pinnacle, and bouldering and top-rope climbing walls. Other amenities include cardiovascular fitness and weight-training areas, health and fitness testing labs, locker rooms, program offices, administrative offices and storage. In addition to accommodating indoor activities, the center is also home to a nationally recognized outdoor recreation program. All key activity areas are visible from the main entryway, allowing staff to conveniently observe these spaces. The building's innovative design and pivotal location – in the heart of an area slated to become the campus's residential center – underscore the university's focus on healthy living, and enhance student and faculty recruitment and retention. Interior design elements – such as an exposed branch-like wood roof structure, a gallery of clerestory windows, and a concrete floor stamped and colored to emulate a forest floor – extend the area's natural environment indoors and validate the university's commitment to sustainability.